5 tips bij de keuze voor een architect

Klaas Brouwer • feb. 02, 2024

Als je wilt bouwen of verbouwen is het een goede keuze om een architect in de hand te nemen.

Hieronder 5 belangrijke aandachtspunten in de keuze voor een architect:

De keuze van een goede architect heeft veel invloed op het eindresultaat van jou bouw of verbouwing.

1. Visie en stijl van de architect

 

Vraag een architect wat zijn visie is. Wat vind hij een goede woon- of werkruimte. Of wat is zijn visie op de opgave die jij voor de architect hebt. Ook kan je de architect vragen of deze een eigen handtekeningen of stijlkenmerken heeft.

Met deze vragen kom je erachter wat de architect belangrijk vindt in het ontwerpen van gebouwen. Zoek daarbij naar raakvlakken met wat jij belangrijk vindt. Zijn er meerdere raakvlakken dan is deze architect een serieuze overweging waard.

 




2. Een goede architect stelt vragen?

 

Vaak heb jij als klant al een duidelijke wens van wat jij wil. Jij hebt al een beeld of verwachting van hoe de oplossing eruit zou moeten komen te zien. Maar een goede architect zoomt eerst in op het ‘probleem’ of anders gezegd, probeert te begrijpen waar de wens vandaan komt. Hieronder een voorbeeld uit mijn praktijkervaring:

 


Een klant van mij liet tekeningen zien van een woning die hij had laten ontwerpen. Naar de plattegronden kijkend vroeg ik hem “hoe ontbijt jij zaterdagochtend met jou gezin?”. Waarop die klant zei dit graag uitgebreid te doen en hij in de keuken warme broodjes en eitjes klaarmaakt. Hierbij wil hij graag kunnen kijken en praten met zijn gezin. Ik keek op en vroeg “waarom heb jij dan een wandkeuken?” Nu stond hij vooral met zijn rug naar zijn vrouw en kinderen. Een keukeneiland zou meer focus richting de eettafel bieden en daarbij ook op zijn gezin.

 


Korte kritische vragen leveren jou de oplossingen op die ontstaan vanuit hoe jij jou woon- of werkruimte wilt gebruiken en beleven. Als architect wil ik dan ook altijd weten waarom iemand iets wil. Als ik dit goed begrijp kan ik een veel betere oplossing bieden of het nou een woon-, kantoor- of bedrijfsruimte betreft. Wil jij weten welke vragen ik jou te stellen heb? Neem vrijblijvend eens contact op met Architect Brouwer en graag denken wij met jou mee.




 

3. Kijk niet naar de kosten alleen

 

Het is altijd verstandig meerdere offertes op te vragen. Kijk daarbij niet alleen naar de kosten. Kijk ook naar de waarde en/of kwaliteit van de services en producten die jou worden aangeboden voor de genoemde kosten. Het is namelijk goed mogelijk dat een iets duurdere partij meer of een betere service en eindproduct oplevert.

Bij het ontwerpen van jou eigen woning of bedrijfsruimte is het ook belangrijk om de ‘juiste klik’ met jou architect te hebben. Staar jezelf dan ook niet blind op de kosten maar probeer ook te focussen op het eindresultaat wat jij zou willen bereiken.

 




4. What's in the name

 

Elk architectenbureau heeft een andere naam al komt het woord architect of ontwerp er vrijwel altijd in terug. Wat minder vaak terugkomt is de naam van de architect zelf. Terwijl juist dit misschien wel net zo belangrijk is als de woorden architect of ontwerp.

Een architect die er voor kiest zijn eigen naam terug te laten komen in de bedrijfsnaam heeft meer te verliezen dan het bedrijf alleen. Er is een goede naam hoog te houden. Ontwerpen die deze architect maakt worden daarbij ook eerder gelinkt aan zijn persoon.

 



 

5. Referenties

 

In de keuze voor een architect is het goed om te kijken naar de gerealiseerde projecten van de architect. Het zegt iets over de visie, stijl maar ook de ervaring van de architect. Bedenk daarbij dat de afmetingen van het gebouw niet perse de complexiteit bepalen.

Afhankelijk van de klantwens kan het ontwerp van een woning net zo lastig zijn als een kantoorgebouw.

Besef bij het kijken naar de ontwerpen ook welke processen er door de architect doorlopen zijn om het ontwerp te realiseren. Welke partijen en belangen heeft de architect moeten 'managen' in het ontwerpproces. Want naast ontwerper is de architect ook een belangrijke spil in het proces tussen klant(en), overheden, bouwers en adviseurs.


Maak vrijblijvend een afspraak met Architect Brouwer om te kijken wat wij voor jou kunnen betekenen.



Dakopbouw woning uitbreiding hout dakkapel aanbouw bouwen verbouwen
door Klaas Brouwer 07 jan., 2024
In dit blog worden diverse manieren besproken om jou woning uit te breiden. Wat zijn de voor en nadelen per ingreep en hoe voegen deze zoveel mogelijk woonwaarde voor jou toe.
architectuur interieur boekenkast woonwensen ontwerp
door Klaas Brouwer 05 dec., 2023
Als jij bouw of verbouwplannen hebt dan zijn er veel mensen die jouw kunnen helpen om hiervoor tekeningen te maken. Maar waarom zou jij dan toch moeten kiezen voor een architect om jouw bouwplannen uit te laten werken.
werkkamer tuinkamer aanbouw woning ontwerp
door Klaas-Melle Brouwer 12 sep., 2023
Een onbekende maar vaak goede plek om uw woning uit te breiden is achter een bestaande garage. In deze post enkele reden waarom deze plek nou juist zo goed is.
Share by: