Waarom je altijd voor een architect moet kiezen.

Klaas Brouwer • dec. 05, 2023

Waarom is het een goede keuze om voor een architect te kiezen als je wilt bouwen of verbouwen?

Een goede architect ontwerpt de ruimte altijd vanuit de gebruiker. Jou woon- of werkruimte wordt zo een maatpak die precies bij jou past.

Als jij bouw of verbouwplannen hebt voor jou woonruimte

Als jij bouw of verbouwplannen hebt dan doe jij er goed aan om voor een architect te kiezen. Want in plaats van standaard oplossingen biedt de architect jou een maatpak. Een architect zal eerst op zoek gaan naar de reden achter jou wens. En de waarom vraag stellen. Bij een woning zijn dit vooral vragen over hoe jij deze gebruikt of wil gaan gebruiken. Want als het ‘probleem’ duidelijk is kan de architect hiervoor de oplossing maken in zijn ontwerp. Er ontstaat dan een woonruimte die als een verlengstuk is van hoe jij deze wil gebruiken en die aansluit bij jou woonwensen. Een recent voorbeeld uit mijn praktijk:

 

Een klant met een groot gecombineerd gezin vroeg mij vooral om meer woonruimte te ontwerpen. Op zoek naar de beweegreden kwam naar boven dat de huidige woonkamer te klein was om met iedereen tegelijk televisie te kijken. Het werd ook als ongezellig ervaren dat de keuken in een aparte ruimte was weggestopt. Deze informatie verwerkte ik in een schets van een plattegrond waarin het gebruik van mijn klant en zijn gezin duidelijk in naar voren kwam. Een ruime woonkamer met ruimte voor een grote hoekbank en een aangelegen woonkeuken met aanziteiland. Het projecteren van deze schets over de bestaande plattegrond van het huis maakte de oplossing snel zichtbaar. Met een doorbraak van een muur en een aanbouw ontstond er een hele nieuwe plattegrond in de bestaande woning. De woonruimte sloot weer aan bij de woonwensen passend bij het gebruik van mijn klant en zijn gezin.

 

Wil jij ook waarde toevoegen in jou bestaande of nieuwe woning? Neem vrijblijvend contact op om samen te ontdekken waar er voor jou nog waarde te winnen is.



Als jij bouw of verbouwplannen hebt voor jou bedrijfsruimte

In het geval van een kantoor of productielocatie staat het bedrijfsproces centraal. Natuurlijk met aandacht voor een gezonde en optimale werkomgeving voor de medewerkers. Als architect wil ik met vragen het bedrijfsproces zo goed mogelijk begrijpen. Waarom doet het bedrijf de dingen zoals het doet. En is dit in de bestaande situatie gefaciliteerd naar een bedrijfsruimte die dit proces zo goed mogelijk ondersteunt. Of dit nou een bouw of verbouw betreft, het begint voor mij als architect altijd met een schema van het ideale proces.

Een voorbeeld uit mijn praktijkervaring:


Voor het ontwerp van een nieuwe productielocatie schematiseerde ik het kantoorproces. Hieruit bleek een duidelijke relatie tussen vier kantoorafdelingen. Met één kantoor wat direct naast de expeditie-uitgang van het bedrijf moest worden gepositioneerd. Een essentieel onderdeel van het bedrijfsproces.  In het ontwerp van het nieuwe kantoor plaatste ik de vier gerelateerde afdelingen naast elkaar. Glazen deuren met grote zijlichten gingen zorgen voor fysieke en visuele interactie. Raamopeningen in de gevel boden naast voldoende daglicht ook het belangrijke zicht op het expeditie-gedeelte van het terrein naast het pand. Naast dat er een fijnere en lichte werkomgeving ontstaat voor de medewerkers, ontstaat er een efficiënter bedrijfsproces voor de werkgever. Met direct positief effect op het bedrijfsresultaat.

 

Een korte schematisering van een bedrijfsproces brengt duidelijk naar voren wat belangrijk is. De juiste vertaling naar een ontwerp is voor een bedrijf een win-win situatie en levert direct geld op. Wil jij weten of jouw bedrijfsproces optimaal terugkomt in de ruimte die jij nu gebruikt?

Gebouw ontwerpen architect authentiek bouwen verbouwen
door Klaas Brouwer 02 feb., 2024
5 belangrijke tips voor het maken van de juiste keuze voor een architect
Dakopbouw woning uitbreiding hout dakkapel aanbouw bouwen verbouwen
door Klaas Brouwer 07 jan., 2024
In dit blog worden diverse manieren besproken om jou woning uit te breiden. Wat zijn de voor en nadelen per ingreep en hoe voegen deze zoveel mogelijk woonwaarde voor jou toe.
werkkamer tuinkamer aanbouw woning ontwerp
door Klaas-Melle Brouwer 12 sep., 2023
Een onbekende maar vaak goede plek om uw woning uit te breiden is achter een bestaande garage. In deze post enkele reden waarom deze plek nou juist zo goed is.
Share by: