Wat is de beste manier om jou woning uit te breiden?
ir. Klaas M. Brouwer • 26 april 2024
Vergroot je woongenot door jou huidige woning uit te breiden. Hieronder de meest voorkomende opties voor een woninguitbreiding.

Een uitbreiding van jou bestaande woning is vaak een goede manier om jou woongenot te vergroten.
Aanbouwen aan de bestaande woning.
Met een aanpassing van de regels in 2014 mag je nu tot 4 meter vergunningsvrij een aanbouw achter je woning maken. Al is dit niet in alle gevallen vergunningsvrij. Bijvoorbeeld wanneer bestaande sparingen in de gevel van de woning richting de aanbouw worden verbreed. Dit is een constructieve ingreep waarvoor er altijd een vergunning moet worden aangevraagd. Kijk dan ook goed of de huidige openingen in de achtergevel groot genoeg zijn. Of in ieder geval voldoende om de nieuwe aanbouw te verbinden met de bestaande woning.
Een aanbouw aan de voor- of straatzijde van een woning is door regelgeving vaak beperkt tot 1 meter uit de bestaande gevel. Hier moet dan ook vaak een aanvraag voor een omgevingsvergunning worden gedaan. Eisen vanuit welstand spelen hier ook een grotere rol van betekenis dan bij een aanbouw achter een woning. Met een ruime tuin rondom een woning kan een aanbouw aan de voor- of zijgevel een goede optie zijn. Een aanbouw met veel transparantie betrekt de tuin buiten dan ook meer met de ruimte binnen in jou woning.
Denk jij er over na om jou woning uit te breiden met een aanbouw? Neem vrijblijvend eens contact op en Architect Brouwer denkt graag met jou mee.
Opbouwen op bestaand plat dak
Een opbouw op een bestaande berging, garage of overige aanbouw kan vaak een goede optie zijn om de verdieping van jou woning uit te breiden. Als er bijvoorbeeld een extra slaap- of werkkamer nodig is. Vaak levert een opbouw voor de bestaande verdiepingsvloer extra verkeersruimte op. Er moet een grotere overloop komen om ook de nieuwe ruimte van de opbouw te ontsluiten. Een oplossing hiervoor kan zijn dat je ruimten in elkaar over laat lopen. Bijvoorbeeld een grote badkamer en-suite bij een slaapkamer. Een andere mogelijkheid is om de verkeersruimte iets te vergroten en hier ruimte maakt om te spelen, werken of wassen. De extra nodige verkeersruimte wordt zo dan nuttig gebruikt.
Voor een opbouw op een bestaand dak is vrijwel altijd een omgevingsvergunning nodig. Met de eisen vanuit het bestemmingsplan omtrent goothoogten is de opbouw vrijwel altijd voorzien van een kap. Dakkapellen op deze nieuwe kap kunnen zorgen voor maximale ruimtewinst en goede lichtinval.
Denk jij er over na om jou woning uit te breiden met een opbouw? Of wil jij weten op welke manier jou bestaande woning het best uit te breiden is? Neem vrijblijvend eens contact op en Architect Brouwer denkt graag met jou mee.
Dakkapel of nokverhoging.